u bent hier: Start pagina - Brain GymŪ


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat is Brain Gym®?

 

In de maatschappij zie je vaak dat mensen naast zichzelf staan; dat ze moeilijk toegang hebben tot de “ja” van hun lichaamswijsheid. Bij velen zijn lichaam en geest uit balans, waarbij er ook een disconnectie is van het hoofd met het hart.

 

Brain Gym® wil die wijsheid van het lichaam terugbrengen in huis, op het werk, op school en in de vrije tijd.

 

Mensen opnieuw laten bewegen naar authenticiteit is één van de kerndoelen.

 

Om tot de wijsheid van het lichaam te komen, is de eerste stap vertragen, stilstaan en observeren wat jouw uniek innerlijk ritme is.

 

Met o.a. 26 eenvoudige Brain Gym®oefeningen leer je opnieuw ontspannen in dat ritme en activeer je de verbindingen tussen lichaam, brein en hart om innerlijk evenwicht te herstellen- zelfs in stresssituaties- zodat je meer en meer jouw ware potentieel kan aanspreken.

 

Paul Dennison heeft de 3 bewegingsvrijheden van het lichaam gelinkt aan de 26 Brain Gym®oefeningen met als doel om het 3 dimensionaal evenwicht te herstellen.

 

De 3 bewegingen in het lichaam laten je stilstaan bij een aantal vragen:
 

  • Voor-achter beweging: Kan je “ja” zeggen tegen de dingen die je tegemoet komen? Ben je flexibel bij veranderingen? Kan je actief deelnemen aan het leven? Kan je jouw aandacht & concentratie volhouden? Kan je anticiperen op een situatie of overvalt deze jou soms? Kan jij bij een probleem zowel de details als het overzicht behouden? Kan je jouw grens aangeven? Kan je makkelijk keuzes maken en “out of de box” denken en handelen? Beantwoord jij een veranderlijke situatie door jou terug te trekken of door hevig te reageren? Observeer je regelmatig fysieke ongemakken?
     
  • Boven-onder beweging: Kan je makkelijk jouw taken plannen en organiseren? Kan je jouw gedachten makkelijk ordenen? Kan je spelend door het leven gaan? Kan jij jouw gevoelens bewust uitdrukken? Kan je onder stress blijven ademen en jouw emoties temperen? Ga je gemakkelijk relaties aan van hart tot hart?
     
  • Links-rechts beweging: Kan je makkelijk jouw gedachten mondeling of op papier overbrengen? Kan je binnen een gesprek gemakkelijk anticiperen? Kan je makkelijk notities nemen tijdens een vergadering? Is jouw schrift leesbaar? Kan je correct spellen, lezen en rekenen? Vraagt het meer tijd om jouw zaken te herinneren? Vergeet je gemakkelijk? Kan je nieuwe informatie gemakkelijk opnemen en verwerken? Lees je soms over woorden? Zijn jouw ogen snel moe bij het kijken op een computerscherm?

 

 

 

 

Wanneer geest, lichaam en hart actief en geïntegreerd zijn, gaan mensen bloeien.

 

Het opent ons hart die ons uitnodigt om in interactie te gaan met andere mensen, dieren en omgeving.

 

Mensen leren dan opnieuw creatief te zijn, ze tonen medeleven en zijn vriendelijk en het belangrijkste ze vinden een betekenis in hun leven en zijn gelukkig.

 

De oorsprong van Brain Gym®?

 

Brain Gym® is een onderdeel van de Educatieve kinesiologie. Eén van de kernpunten binnen de Educatieve kinesiologie is een goede communicatie tussen brein en de rest van het lichaam.

Deze methode werd in de jaren tachtig ontworpen door Paul Dennison, doctor in de pedagogische wetenschappen en pionier in de toegepaste neurowetenschappen.

 

Brain Gym® is oorspronkelijk ontwikkeld voor kinderen en volwassenen met leerproblemen; doch intussen wordt het educatief model van

Brain Gym® gebruikt om mensen van alle leeftijden te ondersteunen in het ontwikkelen van hun bekwaamheden en om veranderingen aan te brengen op vele vlakken van hun leven.

Brain Gym® wordt onderwezen in meer dan 80 landen en wordt toegepast in scholen, therapeutische praktijken, bedrijven, rusthuizen, ...